Sayfalar

22 Temmuz 2011 Cuma

Google ın yeni logosu Alexander Calder kimdir videosunu izle

Alexander Calder













Google ın yeni logosu Alexander Calder kimdir videosunu izle 




Google'dan Alexander Calder logosu. Google dünyaca ünlü kişilerin doğum ve ölüm günlerini ziyaretçilerine hatırlatıyor. Bugün de ABD'li heykelci ve ressam Alexander Calder'i hatırlattı. Alexander Calder kimdir? Alexander Calder'in eserlerini gördünüz mü? İşte Alexander Calder ile ilgili detaylar.

Google önemli kişilerin yanısıra önemli günleri de milyonlarca kişiye logosunu değiştirerek duyuruyor. 22 Temmuz günü ABD'li Alexander Calder için logousunu değiştiren Google bu doodle çalışmaları ile oldukça beğeni topluyor. Google süpriz logosu ile bugün milyonlarca kişiye Alexander Calder 'i tanıtmış oldu. Google logosuna tıklayanlar Alexander Calder ile ilgili detaylara ulaşıyorlar.

Alexander Calder, (d. 22 Temmuz 1898 – ö. 11 Kasım 1976), Sandy Calder olarak da bilinen ABD'li heykeltıraş ve ressam, en ünlü çalışması mobildir. Alexander Calder ayrıca tablo, taş baskı, oyuncak, kanaviçe ve mücevher gibi çalışmalar da oluşturdu.

22 Temmuz 1898 tarihinde Lawnton, Pennsylvania'da doğdu. Sanatçı bir aileden geldi. 1902 yılında dört yaşındayken, şimdi Metropolitan Museum of Art New York'ta bulunan babasının heykeli için çıplak poz verdi. Aynı yıl içinde, ilk heykel çalışması olan kil fili tamamladı. Üç yıl sonra ailesi Oracle, Arizona'ya taşındı ve bir yıl için çocukları, arkadaşlarına bıraktı. Çocuklar, ebeveynleri ile 1906 yılının Mart ayında tekrar biraraya geldiler ve Arizona'daki çiftlikte aynı yılın sonbaharına kadar kaldılar. Arizona'dan sonra Calder'ın ailesi Pasadena, Kaliforniya'ya taşındı.

1909 yılında, dördüncü sınıftayken ailesi için Noel hediyesi olarak pirinç levhadan bir bir köpek ve bir ördek heykeli oluştudu.




Sanat kariyeri [değiştir]Calder, bir artist olmaya karar verince Art Students League of New York'a yerleşti. Öğrenciyken, 1925 yılında National Police Gazette için çalıştı. Burada Ringling Brothers and Barnum and Bailey Circus çizimleri için görev aldı. Daha sonraki çalışmalarında tema olacak olan sirke hayran oldu. 1926 yılında, Calder Paris'e taşındı. Sırp oyuncak tüccarının önerisiyle, artikülasyon ile oyuncak tasarlamaya başladı. 1927 yılında Birleşik Devletler'e geri döndü. Çocuklar için ahşaptan çekilebilen ve itilebilen oyuncaklar tasarladı ve bunlar, Gould Manufacturing Company tarafından üretildi.

1928 yılında, Calder, ticari bir galeri olan Weyhe Galerisi New York'ta ilk solo fuarını düzenlendi. 1934 yılında ise, ilk solo müze sergisini The Renaissance Society at the University of Chicago'da düzenledi.

Paris'teyken Calder, Joan Miró, Jean Arp ve Marcel Duchamp gibi birçok avant-garde sanatçılarıyla tanıştı. 1930 yılında Piet Mondrian'ın stüdyosuna yaptığı bir ziyaret, onu soyut sanatta şoka uğrattı.



Geliştirdiği Mobil’lerle heykel alanına hareket kavramını sokan sanatçıdır. 1923’de Newyork’ta sokak ve metrodaki insanların eskizlerini yapan Calder, tek bir çizgiyle hareket duygusunu verebilmiştir. Sirklerden de esinlenerek hayvan, akrobat ve palyaçoları işlediği desenler yapmıştır. 1925’de desenlerden yola çıkıp ilk tel heykelleri yapmaya başlamış, 1927’de devinen oyuncaklar üretmiştir.

1930’larda soyut konstrüksiyonları, portreleri ve tel heykelleriyle Amerika ve Paris’te ün kazandı. Mondrian’dan etkilenmiş ve “devinen modrianlar” üretmeyi amaçlamıştır.

Calder’in elle yada motorla hareket edebilen yapıtlarını 1932’de Duchamp “mobil”ler olarak adlandırmış. Aynı yıl ARP’da sanatçının hareket etmeyen kuruluşları için “stabil”ler deyimini önermiştir. Daha sonra bu deyimler tüm diğer heykeller içinde kullanılır olmuştur. 1950’lerde kuleler diye adlandırdığı “duvar mobilleri” “çanlar” diye adlandırdığı “ses mobilleri” üretmiştir. 1959 tarihli stabil, ince siyah metalden yapılmış dört ayağa oturan bir korstrüksiyondur. Komik ve fantastik olana sürekli ilgi duyan Calder yapıtlarında bu nitelikleri vermeye amaçlamıştır.









beyazgazete

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger